26 Mayıs 2016 Perşembe

Makineler Bizi Nasıl Anlayacak?



 Teknoloji her gün gelişiyor hem de inanılmaz bir hızla.

Teknolojinin gelişimi belli bir amaca mı hizmet ediyor? Meselâ Honda’nın Asimo’su bizim  düyamıza göre mi şekilleniyor?

Teknoloji bir insan  simülasyonu üzerinden geliştiriliyor. Çünkü makinelerin insanı anlayabilmesinin başka bir yolu yok.

Asimo’yu yapan insanlar onun bize hizmet etmesini  sağlıyor ama ona bizim değer yargılarımızı yüklemiyor, yüklemeleri de mümkün değil. Bütün yapabilecekleri, Asimov’un robot yasalarının basitliğiyle belli sınırlamalar getirerek robotların ya da zeki makinelerin bize zarar vermesini engellemek.

İnsanlar kendi aralarında, çocukluktan edinilmiş kültürel kodlarla , değer yargılarıyla hızlı iletişim kurabiliyor. Kültürel farkların büyük olduğu toplularda ise iletişim daha zayıf ve yavaş kalıyor.

Makine dilinde ve kavrayışında ise durum farklı. Çünkü hiçbir değer yargısına sahip olmayan bir karar verici  birim yaratılması gerekiyor. Dahası bir değer yargısının nasıl tercüme edileceği sanırım  hâlâ meçhul. Ama dahası bir değer yargısının tanımlanmasından da öte değer yargısı oluşturacak seçim sisteminin  herhangi bir makineye yüklenebilmesi  herhalde önümüzdeki en büyük engel.

İş basit bir fayda /zarar aritmetiğinin ötesine geçtiğinde makinelerin ne yapması gerekecek?


İşte insanı düşündürmesi gereken en önemli soru bu.

Hiç yorum yok: